Šta su domena i hosting i koliko to košta?

Kad radiš dugo godina u informatici pomalo zaboraviš da informatički termini nisu svakodnevnica svim ljudima pa dobiješ pitanje:”Pa dobro, razumijem to, a šta je taj hosting”? 

Najjednostavnije objašnjenje je da je hosting kuća, a domena adresa te kuće. Web stranica ili online trgovina su namještaj u kući.

Hosting se najčešće prodaje u vidu hosting paketa koji sadrže neke od slijedećih informacija:

  • Diskovni prostor – količina dostupnog prostora za podatke
  • Mjesečni bandwidth – svako učitavanje web stranice troši mjesečni bandwidth i definira koliko puta se web stranica može prikazati.
  • Broj email računa – maksimalni broj email računa koji je moguće otvoriti unutar hosting paketa

Web hosting paket osim samog web prostora nudi razne alate i tehnologije za funkcioniranje vaših web stranica (tu se nalaze alati za kreiranje baze podataka, email servera…)

Domena je naziv web stranice, odnosno adresa koju će korisnik upisati u adresnu traku i tako pristupiti Vašim web stranicama, a ona se sastoji od dvije glavne komponente – naziva i ekstenzije. Ekstenzija se odnosi na zadnji dio naziva domene, kao što su .ba, .com, .info, .eu, .biz i tako dalje, a svaka ekstenzija ima vlastitu cijenu za godišnji zakup i pravila vezana uz sam zakup (npr. .ba domene mogu zakupiti samo pravne i fizičke osobe iz Bosne i Hercegovine).

Domena i hosting ne moraju biti kupljene na jednom mjestu. Povezuju se uz pomoć DNS servera (dovoljno je da domenu usmjerite na DNS servere hostinga).

Slikovni prikaz termina jedne web stranice 

CIJENE

Cijene hosting paketa se razlikuju po veličini diska, količini bandwidtha, a naplaćuju se na mjesečnom ili godišnjem nivu. Ja konkretno svojim klijentima ne naplaćujem prvu godinu hosting paket priliko izrade web stranice jer imamo vlastite servere na kojima držimo sve web stranice naših klijenata, a generalno cijene se kreću oko 50 KM-100 KM na godišnjem nivou za neku prosječnu web stranicu, do nekih 500-600 KM za veće sisteme.

Cijena domene .BA u Bosni i Hercegovini košta 80 KM za prvu godinu i 50 KM za svaku slijedeću.
Cijena domene .COM košta u prosjeku $15/godina.

Nadam se da sam uspjela na ovaj kratak i jednostavan način da približim i objasnim barem osnovne termine i razliku među njima.