Šta nam krade vrijeme u poslu od kuće?

Ovo sam ja naučila na malo teži način pa sa zadovoljstvom evo pišem jedan kratki post koji bi cijeli trebao da bude u jednoj rečenici, a to je NAUČITE REĆI NE! Naravno, navešću par primjera gdje je to potrebno da se kaže “NE” da bi se postiglo ono što želite.

Da bi održali balans rada od kuće s djecom i sa poslom i sa obavezama, vanjski faktori se moraju svesti na minimum. Zbog toga što ste radite od kuće mnogi misle da imate puno više vremena nego osoba koja je negdje na radnom mjestu, pa stoga dolaze s raznim zahtjevima za uslugama. Jedni od takvih su komšije. Komšije su veoma bitan faktor u životu i prvi su na liniji i dobra i lošeg, od praznika do, ne daj Bože, nekih problema s požarima ili provalnicima, ali im se naprosto mora staviti granica. Male usluge tipa da platite i njihov račun dok plaćate svoj je uredu, međutim, da vas namjenski mole da idete plaćati račun jer oni imaju obaveza nije normalno. Cijenite svoje vrijeme i pomažite ljudima kojima je pomoć istinski potrebna.

Nakon toga obratite pažnju na prijatelje i porodicu. Iako ste “uvijek” u kući, stavite jasno do znanja da imate obaveza i da ste fokusirani na rad i nemojte se osjećati loše zbog toga. Da ste u kancelariji, a neko vam se najavi da bi došao u goste, rekli biste da niste kući. Isto to recite kad ste i unutar kuće, da radite i nemate vremena. Vremenom će se naučiti na takav sistem i biće druženja kad svi budu u prilici za istim.

Sljedeća moguća situacija je da vam klijent dodaje mnogo više posla od onog što bi inače radili da vam je okvirno osmosatno radno vrijeme. Tipa: ”Ona je kući non-stop i može neke stvari završiti i pred spavanje kad bude slobodna”. Možete, naravno, možda i hoćete – ali neka to bude isključivo vaš odabir.

Vi ste ti koji organizirate svoje vrijeme i balans u svakodnevnici, te bi ova tri faktora koja sam navela  trebali staviti jasno do znanja svima, ma koliko to grubo zvučalo na prvu. Produktivnost zavisi isključivo od vas, te ako znate da se ne možete nositi sa svim upitima svemira – ne uzimajte velike projekte. Vi znate najbolje kako ćete, a moja je ideja da ovim člankom prenesem svoje mišljenje da je sasvim uredu postaviti granice i reći NE zarad vašeg plana i obaveza.