SEO optimizacija: Bitnost i hitnost u 2023 godini

SEO optimizacija je 99% razlog zašto čitate ovaj članak. Moj blog je isključivo rekreativnog karaktera te nema nikakav drugi izvor čitatelja osim kao rezultat na pretraživačima. Ne dijelim linkove, ne skupljam pratioce; poslovni model se isključivo zasniva na tome da ovo mogu čitati samo oni koji to sami pronađu na osnovu svojih interesa. Također, SEO optimizacija redovno doprinosi radu moje web dizajn agencije. Uz “samo” preporuke i dobar SEO ja konstatno imam nove upite za suradnju. Uvijek klijentima koji kod mene rade web stranicu savjetujem i usluge SEO optimizacije. Imam slučaj gdje je jedna firma u Sarajevu koja se bavi uslugama iz polja građevinarstva u potpunosti ukinula sve vidove reklamiranja zbog kvalitetne SEO optimizacije. Inače, da imam više vremena pisala bih njihov “case study” jer su mi najsvjetliji primjer za navesti kad je u pitanju ulaganje u kvalitetnu SEO optimizaciju.

Šta je SEO i kako se radi – jednostavno objašnjenje

SEO optimizacija je bitna jer pomaže pretraživačima da lakše pronađu vašu stranicu i povećava vidljivost vaše stranice na internetu. To može dovesti do povećanja prometa na vašoj stranici, što može povećati prihode ako prodajete proizvode ili usluge putem interneta. SEO optimizacija također može pomoći u poboljšanju korisničkog iskustva na vašoj stranici, što može povećati stopu preporuke i poboljšati reputaciju vaše stranice. Ukratko, SEO optimizacija pomaže u povećanju vidljivosti i poboljšanju kvalitete vaše stranice na internetu.

SEO optimizacija obuhvaća niz aktivnosti koje se provode kako bi se poboljšala vidljivost i kvaliteta stranice na internetu. To uključuje:

  1. Izradu i održavanje kvalitetnog sadržaja na stranici. To podrazumijeva objavljivanje sadržaja koji je relevantan, korisan i unikatan, te ažuriranje sadržaja kako bi se osiguralo da je uvijek aktualan i relevantan.
  2. Poboljšanje strukture i dizajna stranice. To podrazumijeva optimizaciju naslova i opisa stranice, organizaciju sadržaja u jasne i lako razumljive kategorije, te optimizaciju brzine učitavanja stranice.
  3. Povezivanje stranice sa drugim stranicama. To podrazumijeva postavljanje poveznica sa drugim kvalitetnim stranicama koje su relevantne za tematiku vaše stranice. To može pomoći u poboljšanju rangiranja vaše stranice u pretraživačima.
  4. Korištenje odgovarajućih ključnih riječi. To podrazumijeva odabir ključnih riječi koje su relevantne za tematiku vaše stranice i korištenje ih u naslovima, opisima i sadržaju stranice.
  5. Praćenje i analiza rezultata. To podrazumijeva redovito praćenje i analizu podataka o prometu na vašoj stranici, kako bi se utvrdili učinci SEO optimizacije i donijeli odgovarajuće promjene u strategiji optimizacije.

Ukratko, SEO optimizacija se sastoji od kombinacije aktivnosti koje se provode kako bi se poboljšala vidljivost i kvaliteta stranice na internetu, te osiguralo da se stranica lakše pronađe u pretraživačima.

Cijena optimizacije za pretraživanje (SEO) može varirati u velikoj mjeri. To ovisi o mnogim stavkama, uključujući veličinu i vrstu vašeg poslovanja, stupanj konkurencije u vašoj industriji i koliko detaljno želite optimizirati svoju web stranicu. Obzirom da je cijena može varirati toliko, preporučljivo je da se obratite stručnjaku za SEO kako biste dobili tačniju procjenu cijene za vaš slučaj tj – pišite meni.