Poslovna depresija: kako da se oporavite i povratite radnu motivaciju

Poslovna depresija je vrsta depresije koja se javlja u kontekstu poslovnog okruženja, a najčešće se javlja kod ljudi koji imaju visok stepen odgovornosti i stresa u svojem poslu.. Može se manifestovati kao umor, gubitak interesa za posao, loše raspoloženje i druge simptome depresije.

Simptomi poslovne depresije su slični simptomima uobičajene depresije, uključujući:

 • Umor i iscrpljenost
 • Gubitak interesa za stvari koje su ranije bile zanimljive
 • Poteškoće sa spavanjem ili prekomjerno spavanje
 • Poteškoće sa koncentracijom i donošenjem odluka
 • Gubitak apetita ili prekomjerna potrošnja hrane
 • Povećan nemir ili pospanost
 • Osjećaj beznađa i bespomoćnosti
 • Povećano kritiziranje sebe i negativno razmišljanje

Ako imate neke od ovih simptoma, preporučuje se da se posavjetujete s liječnikom ili psihologom kako biste mogli dobiti pomoć.

Međutim, postoje i neki koraci koje možete preduzeti samostalno kako biste se borili s poslovnom depresijom:

 1. Razgovarajte sa svojim šefom ili kolegama o svojim osećanjima. To vam može pomoći da se osećate manje usamljeno i da dobijete podršku i savjete od drugih.
 2. Pronađite način da smanjite stres na poslu. Možda je potrebno da promjenite neke aspekte svog posla ili da se posvetite relaksaciji i opuštanju.
 3. Redovno se bavite fizičkim aktivnostima. Bilo da se radi o šetnjama, plivanju ili trčanju, fizička aktivnost može pomoći da se smanji stres i poboljša vaše raspoloženje.
 4. Pronađite nešto što vas opušta i usredsredite se na to. To može biti slušanje muzike, meditacija ili neki drugi hobiji koji vam prijaju.
 5. Izbegavajte alkohol i druge psihoaktivne supstance. Oni mogu pogoršati simptome depresije i otežati borbu protiv nje.
 6. Budite strpljivi i ne očekujte da se vaše stanje odmah popravi. Borba s poslovnom depresijom može biti dug i težak put, ali sa upornim radom i podrškom bliskih ljudi, možete se izboriti s tim poteškoćama.

Kontaktirajte stručnjake – prvo bih preporučila dr Jasnu Bajraktarević – njene informacije možete pronaći ovdje – jasnabajraktarevic.com 

A imate i dosta udruženja u gradu koji nude besplatne psihološke podrške za razne segmente života, pa i probleme povezane sa poslovnom depresijom – Porodično psihološko savjetovalište Sarajevo.

Ili napravite rez – promjenite posao. Nije bilo te motivacije, šetnje, stručnjaka ili čaja koji bi meni pomogao u martu prošle godine. Kompletna promjena je bila jedini izlaz. Posao kao posao, nije zdavlje, nije porodica – cijenite sebe i cijenite svoj život; samo jedan imamo i poprilično je kratak. Pokupiti se i otići u Njemačku, Španiju, Tursku – gdje god, treba se pokupiti zadnji atom snage i uraditi promjenu. Jer, prvo život i zdravlje pa sve ostalo!