Paypal – kako ga otvoriti i na šta treba obratiti pažnju?

Mnogi su mi se javili prošlih sedmica u vezi problemima s Paypalom, pa pomislih da bi bilo lijepo napisati jedan korisan članak na ovu temu.

Kao prvo i najbitnije što treba da znate jeste da se kod nas u Bosni i Hercegovini dvosmjerni (i uplate, i isplate) Paypal može otvoriti isključivo sa Visa Electron karticom. Mnogi su pokušali sa Mastercard karticom, i to su doduše uspjeli, međutim samo mogu poslati novac sa svog računa da na primjer plate pretplatu na Netflix, dok u isto vrijeme ne mogu primiti novac na račun. Ovo je jako bitno za one koji rade online i prodaju svoje usluge. Znači, na prvu, podvlačimo, VISA ELECTRON kartica.

Koliko sam upoznata, sve banke u BiH dozvoljavaju otvaranje tekućeg računa gdje se naknade razlikuju u 1KM gore-dole. Ja lično koristim Intesa San Paolo banku za svoj privatni Paypal račun, dok u Unicredit mi je poslovni račun od firme – oba funkcionišu bez problema. Naravno, vi izaberite banku koju god želite ili ako već imate tekući račun sa validnom karticom možete isti iskoristiti. Ukoliko platu primate na banku, a želite da imate Paypal – moj savjet je da otvorite poseban račun sa karticom za PayPal. Čisto radi sigurnosti.

E sad, kad smo nabavili (opet ponavljam 😂) Visa electron karticu, potrebno je da na istom imate nekih 5-6 KM jer ćete Paypal prilikom verifikacije kartice uzeti mali iznos (2-4KM) i vratiti na karticu. Račun ne smije biti prazan ili u suprotnom verifikacija neće biti omogućena.

Idemo step by step:

  1. Otvorite portal paypal.com
  2. Nakon što kliknete na Sign Up dobijate opciju da izaberete da li želite poslovni Paypal nalog ili za fizičko lice. Odabiremo opciju – za fizičko lice (Personal account)
  3. Nakon klika za slijedeći korak u 2 navrata unesete sve potrebne podatke (ime, prezime, lokaciju itd)
  4. Nakon završetka unošenja podataka o osobi unosite podatke o kartici. Poprilično je jasna procedura i jednostavna.
  5. Paypal će vam u toku ovog procesa poslati email koji trebate da verifikujete. Nakon toga Paypal uzima mali iznos i kroz dan-dva isti vraća. U toku te transakcije na izvodu će biti četveroznamenkasti PIN broj koji trebate da unesete. Taj broj, nakon tih dan-dva dok se transakcija odradila, upisujete nakon što se logujete opet na svoj Paypal račun i pronađete opciju BANKS AND CARDS. Unutar te stranice pronalazite karticu koju ste dodali i pridužite joj PIN te time je Paypal spreman za korištenje.

Kako doći do tog verifikacijskog PIN-a:

  1. Najbolja je opcija ako imate internet bankarstvo i isti pronađete u detaljima transakcije koju je Paypal napravio
  2. Ako nemate internet bankarstvo opcija je da odete do banke i pitate na šalteru
  3. I treća opcija je preko mjesečnog izvještaja – s tim da je ova opcija najdugotrajnija

Ja iskreno za sve online transakcije preporučujem Paypal. Pogotovo ako se ne snalazite baš najbolje sa engleskim jezikom, jer ukoliko plaćate direktno karticom niste baš uvijek uvjereni da šaljete povjerljivoj kompaniji ili osobi podatke, da ne kažem da se možete pretplatiti na mjesečnoj bazi za nešto što ne želite. Paypal ima dosta jaku sigurnosnu politiku i ukoliko dođe do problema u narudžbi bez mnogo muke ćete vratiti novac na svoj račun.

Toliko za sad. Ukoliko neko ima problem ili mu nešto “šteka” u procesu registracije PayPal računa slobodno me može kontaktirati. Pomoć sa ovog bloga je svim čitaocima besplatna jer je sam blog kreiran na principu korisnosti i podjele znanja i iskustva ☺️