Njegovanje odnosa s klijentima je put ka uspjehu

Pribavljanje novih klijenata je puno skuplje nego zadržavanje postojećih. Velika pogreška mnogih poduzeća leži u činjenici da nakon odlaska nekog klijenta priča tu staje.

Pretpostavlja se da je klijent otišao zauvijek i tu se ne može ništa učiniti. Ja sam lično ljubitelj ovog “old school” načina poslovanja gdje mi je svaki moj klijent zasebna jedinka koja ima svoju priču mojoj firmi. I svoj folder u mojoj arhivi.

Najbitnije mi je povjerenje, lojalnost i zadovoljstvo. Moji klijenti se uvijek vraćaju nazad i još dovedu svoje prijatelje. Ne dozvoljavam da budu nezadovoljni pa i nauštrb vremena i novca. Je li sporo? Jeste. Da li se čovjek umori nekad od neobičnih zahtjeva? Pa naravno. Da li se dešavaju greške? Logično je da je tako. Da li nekad “izgubim” duplo vremena? Itekako.

Ali… ovaj princip građenja odnosa s klijentima mi je omogućio manju potrebu za marketingom (oni su moj marketing), stabilnost (već 10+ godina kontinuiteta) te čitavu vojsku “mojih ljudi” koji su mi najbolja vodilja u kreiranju strategije poslovanja firme.

Postoje i moderni alati za praćenje “odnosa s klijentima”, tzv. CRM (Customer Relationship Management) sistemi

U nekom od slijedećih članaka pisaću o CRM sistemima i o načinu kako se koriste, jer kada već stekne klijente, firma treba da učini sve da ponovljena prodaja bude lakša. Klijent je već upoznat sa firmom i njenim proizvodima/uslugama i već ima predstavu koja budi određene pozitivne ili negativne  asocijacije. Aktivnosti koje se preuzimaju poslije prodaje u mnogome određuju da li će te asocijacije biti pozitivne ili negativne. Pozitivne kreiraju uspjeh, a negativne podrazumjevaju dodatni utrošak vremena, živaca, novca na marketing i slično. Svaki negativni dojam o vašoj firmi je stranputica koja može da vam ukrade uspjeh, a da je niste ni svjesni.

Njegujte zdrave odnose sa svojim klijentima (da budem jasna – onima koji to zaista jesu, a o “klijentima krvopijama” pišem kad stignem)

Radite za klijenta – i klijenti će raditi za vas!