Nesretni na trenutnom poslu? Evo mogućih razloga i kako to promjeniti!

Radite, ali u isto vrijeme i mrzite svoj posao? Evo jedan članak za raju 🙂 Mrziti posao je težak emocionalno-socijalni teret. Danas, kod nas, ako imaš posao ČUVAAAAAAJ GA! Prigrli, šuti, slušaj, trpi mobing, trpi kolege, smanji svoj ton – posao se mora čuvati. To je nažalost nama “naša borba dala”. I odgoj.

Naš narod je haotičan po tom pitanju. Čak kad se upoznajemo s nekim, ili ako neko upita za nekog – prvo pitanje je – gdje radi? E pa, trebalo bi biti – taj neko tamo, je li sretan? Kako je? Ali eto, može se sve to riješiti, strateški i taktično 😀

Evo nekih od mogućih razloga zašto vam se to dešava.

  1. STRAH OD PROMJENE

Novi ljudi, nova firma, nove obaveze? Nekim ljudima je čak problem da promjene parking za automobil od onog na kojeg su navikli. Možda je jedno od opravdanja zašto trpite posao kojim niste zadovoljni jednostavno strah od promjene.

  1. TREBATE REDOVNA PRIMANJA

E, ovo može biti zeznuto. Živite od plate do plate i jednostavno niste sigurni šta bi i kako bi bilo da jednu preskočite, kamo li više njih. Postoji rješenje i za to, napisat ću par ideja ispod.

  1. MANJAK ZNANJA

Ovo može malo da dirne u ego, ali ću ga navesti jer često manjak znanja može biti problem kod promjene posla. Radite na tom radnom mjestu već godinama, i navikli ste se i perfektno savladali sve što vam treba. Ako promijenite posao – morate dodatno učiti. Tehnologija se mijenja munjevitom brzinom – treba to pohvatati, a opravdanje vam može biti da vam ta neka znanja realno nisu trebala na trenutnom radnom mjestu. Ili način poslovanja, principi, novi zakoni…

  1. ODLIČNA PLATA

Odlična plata, a kvalitet života i unutarnji mir na nuli? Dešava se i to, kako u cijelom svijetu tako i kod nas. Imali ste “sreću” i dobili odlično plaćen uznemirujući posao koji se kosi s vašim životnim principima, vjerskim uvjerenjima ili slično?

  1. KOLEGE PRIJATELJI

Dešava se da ne možete napustiti kolektiv gdje ste se uklopili i sklopili prijateljstva sa kolegama. I ova situacija može biti razlog zašto ste i dalje na svom “nevoljenom” radnom mjestu.

Znam da je teško učiniti taj jedan korak, i sad većinom se po socijalnim mrežama dijele izreke tipa AKO NE SAD, ONDA NIKAD. Ili čak onaj slogan kompanije Nike – JUST DO IT! Ili one priče o SNOVIMA I OSTVARENJIMA, nerealni (pre)pozitivistički pamfleti koji ne donose dobro. Podsjeća me to na onog čovjeka što se smijao na temu skakanja Spajdermena po Tibrinim zgradama u Sarajevu – bacio bi mrežu dva-tri puta i “završio u Hrasnici” 😀 E tako vam se može desiti da vas neko “nafura” pa da odletite u …..(cenzura!).

Uvijek – STRATEGIJA I TAKTIKA. Evo par primjera.

  • CV

Neka uvijek bude naoštren ili naoružan do zuba. Nema veze ako radite negdje već 10 godina, imajte pripremljen CV i uređen po zadnjim standardima. O pisanju CV-a ću napisati članak, ako Bog da. Šta znate kad može “ispasti” neka prilika za vaš posao snova?

  • UČI, SINE BRUTE

Uči. Svako slobodno vrijeme, novi program, novi kurs, novi jezik… Učenje ne prestaje sa završetkom klasičnog obrazovanja, ono tek tad počinje! Trebaju ovo objasniti djeci u školama, uči se tek poslije škole pa do smrti. Znajte, ZNANJE JE IMANJE!

  • POJEDNOSTAVITE ŽIVOT

Ako to uradite, imat ćete više i vremena i novca. Pa kad uspijete nešto i uštediti, lakše se i planira i diše. A sa ekstra vremenom možete steći nova znanja, iskustva, kvalitetna poznanstva. Ne mora se uvijek i svugdje stići, ne mora se baš sve imati i sve vidjeti.

  • FOKUS

Umjesto da se konstantno žalite i kukate kako vam je teško, fokusirajte se na pozitivno i stvaralačko. Ništa čovjeka ne troši kao unutarnje nezadovoljstvo, a nezadovoljstvo vodi ka nezahvalnosti – a nema živog čovjeka koji nema zašta da bude zahvalan. Ne dajte se negativnim mislima – pojest će vas.

I možda profunkcioniše i promijenite nabolje. Najvažnije je u životu da koristite ono što vam služi u životu i da rastete, napredujete.