Ko su bili i ko su sad frilenseri? Evolucija “slobodnog” rada iz mog iskustva

Časopis Forbes nedavno je objavio listu od 100 najboljih kompanija za rad od kuće – što je nesumnjivo dokaz da je ovaj tip rada sve popularniji, čak i među velikim kompanijama kao što su primjerice Amazon, American Express, Oracle, Dell, Apple. U listi su navedena čak i pojedina američka ministarstva.

Prije 15-ak godina kad je moj muž razmišljao na principu rada za tržište svijeta dobijali smo komentare da se „KUTARIŠEMO“ interneta i igranja igrica na računaru. Vjerujem da je prva generacija freelancera s naših prostora osjetila ovaj problem s mentalitetom ili thinking in the box pristupima radu. Nije ni zamjeriti našim starijim generacijama koji su svoj radni vijek započeli u socijalizmu. Nerijetka je pojava da se mnogi nisu snašli nakon rata, iako i sam kapitalizam u poslijeratnom periodu nije imao ni K od kapitalizma.

U svakom slučaju, tad je postojao jedan sajt za online poslove i zvao se SCRIPTLANCE. Nakon toga, pojava Freelancer-a i Elance-a, današnjeg Upworka, su samo približili mogućnost rada kao freelanceri. Član sam grupe na Facebooku gdje se okupljaju frilenseri iz BiH, i vidim da, hvala Bogu, grupa raste iz dana u dan. Razmjenjuju se ideje, informacije i poslovi, i frilensing na našim prostorima je poprimio konkretniji oblik. To je naravno uvidjela i Vlada BiH, državni aparat koji je čak retroaktivno zaračunao frilenserima da uplate porez na dobit. Neki su platili, neki se bore protiv tog sistema i odbijaju plaćanje. Moje lično mišljenje ću napisati u nekom od posebnih članaka. U svakom slučaju, nakon više od desetljeća, već 6 godina muž i ja imamo registrovanu kompaniju za informatički inženjering i iskrena da budem, on se snašao više nego odlično. Povezao se sa stranim kompanijama, napravio sistem koji funkcioniše, a ja sam ostala pri frilensingu i sam ovaj blog je moj odmor i moja iskustva kroz godine „slobodnog“ rada.

Drago mi je da vidim i čujem komentare nakon naših početaka prije više od desetljeća, tipa: “ONAJ MOJ MALI SJEDI U KUĆI I ZARAĐUJE”, “OD TETKE KĆERKA DIZAJNIRA NEKE STVARI ZA NEKU FIRMU IZ JAPANA”  i slično. Primijetili su ljudi napredak, podigla se svijest o radu online do te mjere da su sad i roditelji ovim mlađim generacijama pri ruci. Primijetim i emotivnu i financijsku podršku za početnike i to me čini sretnom.