Internet posao od kuće – 2021

Statistike za članak koji sam među prvim napisala o idejama za posao od kuće doslovno luduje – broj otvaranja je prešao 100.000, a kad pročitam članak vidim da bi godilo da se napiše novi – sa novim informacijama imajući na umu da se svijet promjenio zbog pandemije i svih mogućih dešavanja u našim svakodnevnicama.

Rad od kuće je popularan već preko deset godina, međutim u ovoj ludoj 2020-oj godini dobio je mnogo veću pažnju kod ljudi. Mnogi su ostali, nažalost, bez posla; mnogi su prisiljeni raditi od kuće pa samim tim alati za efektnije korištenje interneta su najčešće ukucani termini u Google pretraživač.

Napisaću nekoliko novih ideja za posao, u nadi da će se neko pronaći u nekoj pa eventualno i početi raditi na tome.

  • SOCIAL MEDIA MARKETING (MENADŽER)

Mnoge kompanije nisu bile svjesne bitnosti SMM-a sve do ove pandemije koja ih je u konačnici dovela do toga da ih moraju koristiti, a ne znaju kako to da urade. Ukoliko imate dobar računar, internet, smisao za kreativno pisanje, osnove poznavanja Photoshopa, Ilustratora ili barem Canve – možete dodatno pročitati ili proći neki kurs da postanete menadžer na socijalnim mrežama. Naravno, u toj početnoj fazi ne prijavljujte se niti šaljite ponude za velike kompanije jer njima treba stručnjak za socijalne mreže i najčešće angažuju kompanije poput moje gdje radimo tu napredniju verziju SMM-a, ali prostora svakako da ima i za početnike imajući u vidu da su kompanije poprilično skupe za male firme i obrtnike. Ideja je tu, a vama je da provjerite, proguglate, naučite. Kad bi imali priliku da uređujete socijalne mreže za nekoliko lokalnih kompanija možete zaraditi više od prosječne plate u mjestu gdje živite. Uz poznavanje engleskog jezika tržište je mnogo veće i prilike za zaradu su mnogo veće. Kreirajte plan, svoje socijalne mreže, ponudu i krenite.

Stranice na kojima možete naći takav posao u svijetu su: IndeedUpworkPeoplePerHour

  • ONLINE TUTOR

Završili ste fakultet ili imate certifikat za nešto? Iskoristite to. Online tutori (mentori) su postali poprilično popularni u svijetu upravo zbog tog ograničenog kretanja gdje ljudi ne mogući ići na raznorazne časove i edukacije. Online tutor možete biti iz bilo koje oblasti u nauci, kao na primjer za matematiku, fiziku, poslovanje, strane jezike, pomoć pri školovanju, kuhanje, psihologiju, šivenje, crtanje, programiranje… Sve zavisi od vaše zone interesa. Za online tutore postoje posebni online sistemi koji mogu organizirati poslovanje i rad u potpunosti. Web platforma koja u vidu kalendara samostalno zakazuje časove, objašnjava iste, naplaćuje putem kreditnih kartica i slično. Davne 2012 godine sam pravila web stranicu za čovjeka koji je profesor matematike i kao dodatni posao bavi se instrukcijama i sjećam se tad da su svi termini koje je odredio kad je dostupan bili dostupni već nakon mjesec dana rada sistema. Certifikat možete imati, a i ne morate. Na osnovu preporuka, porodice i poznanika i reklama u kratko vrijeme ćete, ukoliko ste kvalitet naravno, dobiti social proof i posao će se širiti. Ukoliko znate engleski jezik mogućnosti su neograničene.

Stranice na kojima možete naći takav posao u svijetu su: Tutor.comVIPkidChegg Tutors

  • VIRTUELNI ASISTENT

Ovo je jedna od ideja o kojoj sam specifično pisala članak koji možete pročitati ovdje: https://sabinary.com/kako-postati-virtuelni-asistent/

Virtuelni Asistent je osoba, koja radi online od kuće ili (svoje) kancelarije za domaće ili strane klijente, pojedince ili kompanije te ukoliko imate osnovna administrativna znanja i osnove o korištenju računara uz MS Office paket – već ste spremni za sličan angažman.

Stranice na kojima možete naći takav posao u svijetu su: Virtual Assistant JobsFreeUp, UpWork

  • FREELANCE DOPISNIK & GHOSTWRITER

Ukoliko dobro pišete i imate smisao za tekstove vi ste dobro došli na ovom svijetu i za vas nikad ne bi trebalo “biti zime” za angažman. Dodatna prednost će biti prisutnost određene specijalizacije. Na primjer, značajno iskustvo u pisanju informativnih materijala o zdravstvenim temama povećat će šanse za pozitivan odgovor u publikaciji specijaliziranoj za vijesti iz medicinske struke, itd. Mnogi portali i informativne kuće rade uštedu na taj način da zapošljavaju eksterne saradnike za tekstove jer za vas ne plaćaju doprinose države, struju, opremu, kancelariju i slično. Cijeli svijet promocije i pisanja je u konstantnoj potrebi za svježim sadržajem i unikatnim radovima, tako da ukoliko imate taj dopisnički duh u sebi – pogledajte malo šta tržište traži i gdje bi mogli naći svoje mjesto.

Stranice na kojima možete naći takav posao u svijetu su: Contena, UpWork

Zaista se trudim u skladu sa svojim obavezama da napišem barem dva članka mjesečno, tako da ću uskoro pisati još opcija i za online ideje za posao od kuće. U cijelom svijetu se poremetio standardni način rada, a čini mi se da se situacija nikad neće vratiti na “staro”, tako ako smatrate da je “prošao voz” ili da treba puno vremena da se naučite i krenete od nekih od spomenutih poslova – griješite. Sve što mislite uraditi – uradite odmah jer će te za godinu dana biti sebi zahvalni što ste baš danas krenuli.