Hakovana Facebook stranica?

Zadnjih par dana se borimo sa nekoliko hakera koji su preuzeli Facebook stranice u Bosni i Hercegovini. Pronašli su način koji funkcioniše, a sam povratak prava na administraciju je poprilično težak. Do prije par godina kreator Facebook stranice nije uopšte mogao da bude isključen, a sad kako su dodali tu opciju nastao je haos.

Haker je probio vašu šifru i ušao u vaš Facebook račun, ali ju nije promijenio, što znači da se i vi još uvijek možete ulogirati u svoj račun i izbaciti uljeza van – znači preko korisničkog računa uđu u Vaš profil, pa odu na Facebook stranicu pa uklone admine, postave svoje profile pa kad Vi vratite profil, zaštitite ga emailom i bojem telefona ili autentifikatorom međutim u međuvremenu do stranice više ne možete doći.

Prvo osigurajte Facebook profil – uđite u ‘Account Settings’ i pod ‘Security’ pronađite ‘Active sessions’. Kliknite i pogledajte s kojih je sve uređaja i kad pristupljeno vašem Facebook profilu. Primjetite li neki uređaj i lokaciju s koje je pristupano, a koja ne odgovara vašem ulogiravanju, pritisnite ‘End Activity’. OVO TREBATE URADITI S VREMENA NA VRIJEME SVAKAKO. Čisto da budete sigurni da je to to – da je profil aktivan samo na Vašim uređajima. Postavite autentifikaciju s SMS-om ili email-om.

Nakčešće ljudi “nasjednu” jer dobiju informaciju da nešto nije u redu sa Facebook nalogom ili nude besplatne $$$ za promociju.

Također koriste opciju da taguju vašu stranicu u ime Facebook-a i traže dodatne informacije. Pošto sam se aktivirala da vratim nekoliko Facebook stranica – nije me zaobišao pokušaj da hakuju i Facebook stranicu moje firme.  Obavijest, Vaša stranica je prijavljena za bla bla bla – i tu ima link da se popune podaci i gotovo – hakovan profil i stranica. Niposto ne klikati na ovakve linkove i “upozorenja”.

Šta uraditi ako je Facebook stranica hakovana tj. niste više administrator na svojoj stanici?

OPCIJA 1

U svakom slučaju, ako ste surfali na Google pa se pitali kako da vratite svoju hakovanu Facebook stranicu prva lokacija gdje se trebate obratiti je slijedeći link:  – LINK

Ovdje unesite podatke o stranici i dešavanjima. Facebook support ima opciju da sa dva klika vrati sve na prijašnje stanje, međutim može proći do mjesec dana da se to stanje popravi. Automatski odgovori, nerazumjevanje, jezičke barijere – svaša nešto otežava taj proces.

OPCIJA 2

Prijava za korištenje autorskih prava – LINK

Pratite uputstva, unesite sve potrebne podatke i prijavite. U ovom slučaju šaljete na krivu adresu, ali ukoliko se desi da je čovjek u korisničkoj službi koji dobije Vaš slučaj u volji i želji da pomogne – proslijediće zahtjev na pravu adresu svojim kolegama. Na ovoj opciji odgovaraju 100% i zato sam ju najčešće koristila za riješavanje hakovane Facebook stranice. Može biti dugotrajan proces, ali imam i slučaj da su administratori vraćeni na stranicu u roku od 24 sata.

KAKO DA DO OVOG NE DOĐE?

Prvi način je taj da kontrolirate svoj račun i kad niste ulogirani na Facebook. U ‘Account Settings’ odaberite ‘Security’ te kliknete ‘Login Notifications’. Tada ćete na svoj e-mail ili mobitel dobiti obavijest kad se netko ulogira u Vaš profil s novog uređaja. Možete, također, uključiti i ‘Login Approvals’, to jest dvostruku autentifikaciju. Aktivacijom te opcije uz šifru, morat ćete upisivati i sigurnosni kod koji ćete dobiti kao SMS poruku na mobitel. Ako vam na mobilni telefon dođe poruka sa sigurnosnim kodom, znate da vam netko pokušava provaliti na Facebook. Aplikacija koju ja koristim za skoro sve internet servise koja nudi tu dvostruku autentifikaciju je Google Authenticator  Android i Google Authenticator za IOS uređaje.

Toliko za sad, dvije gore navedene opcije do sad su funkcionirale kod nekoliko Facebook stranica. Kod njih par još traje obnova jer nemaju dokaz da je stranica vlasništvo profila (primjer: ime na dokumentu firme koji smo priložili i ima stranice je različito), ali se nadam da će i te procedure dobro završiti.