10 najvažnijih događaja u historiji informatike

Informatika je disciplina koja se bavi dizajniranjem, razvojem i korištenjem informatičkih sistema. Od pojave prvih računara u 20. vijeku, informatika je značajno napredovala i danas je neizostavan dio naših svakodnevnih života. U ovom članku, pišem o 10 najvažnijih događaja u historiji informatike koji su uticali na to kako danas koristimo tehnologiju.

 1. Pojava prvog računara (1946): Prvi računar, poznat kao ENIAC, predstavljen je u Sjedinjenim Američkim Državama i bio je ogroman uređaj sa više od 18.000 elektronskih cijevi. Ovaj računar je bio namenjen za vojne svrhe, ali je otvorio put za razvoj današnjih računara.
 2. Pojava prvog osobnog računara (1976): Prvi osobni računar, poznat kao Apple I, predstavljen je od strane Steve Jobsa i Steve Wozniaka. Ovaj računar je bio pristupačan i jednostavan za korištenje, što je doveo do širenja računara u domaćinstvima.
 3. Pojava prvog web pretraživača (1990): Prvi web pretraživač, poznat kao WorldWideWeb, razvijen je od strane Tima Berners-Leea. Ovo je omogućilo ljudima da pristupaju internetu i da pretražuju sadržaje na njemu.
 4. Pojava prvog komercijalnog spajanja na internet (1992): Prvo komercijalno spajanje na internet pojavilo se u Sjedinjenim Američkim Državama, što je omogućilo ljudima da kupuju i prodaju proizvode i usluge preko interneta.
 5. Pojava prvog pametnog telefona (1993): Prvi pametni telefon, poznat kao Simon, predstavljen je od strane IBM-a. Ovaj uređaj je bio sposoban za pozive, slanje i primanje poruka, kao i za pristup internetu.
 6. Pojava prvog web portala (1995): Prvi web portal, poznat kao Yahoo!, pojavio se u Sjedinjenim Američkim Državama i omogućio ljudima da pristupaju raznim sadržajima, kao što su vijesti, vremenska prognoza i informacije o putovanjima, sve na jednom mestu.
 7. Pojava prve društvene mreže (1997): Prva društvena mreža, poznat kao Six Degrees, pojavila se na internetu i omogućila ljudima da se povežu sa svojim prijateljima i da dijele sadržaje.
 8. Pojava prvog bloga (1997): Prvi blog, poznat kao Open Diary, pojavio se na internetu i omogućio ljudima da dijele svoje misli, iskustva i znanja sa drugima putem online dnevnika. Ovaj događaj je doveo do razvoja velikog broja blogova i online zajednica, kao i do novih načina komuniciranja i izražavanja. Danas postoje mnoge platforme za blogove koje omogućavaju ljudima da izgrade svoje online prisustvo i da dijele svoj sadržaj sa širom publikom. Blogovi su takođe postali važan izvor informacija i inspiracije za mnoge ljude, te su danas važan deo internet ekosistema. Upravo čitate moj blog ❤️
 9. Pojava prvog mobilnog operativnog sistema (2002): Prvi mobilni operativni sistem, poznat kao Palm OS, pojavio se na tržištu i omogućio ljudima da koriste svoje pametne telefone kao mini računare.
 10. Pojava prve video platforme za streaming (2005): Prva video platforma za streaming, poznat kao YouTube, pojavila se na internetu i omogućila ljudima da dijele i gledaju video sadržaje online. Ovo je doveo do eksplozije online video zajednice i do razvoja novih načina za distribuciju i konzumiranje video sadržaja.U posljednjih par godina u fokusu su:
 • Razvoj novih tehnologija povezanih sa umrežavanjem i cloud computing-om, što je dovodi do poboljšanja performansi i povećanja produktivnosti.
 • Širenje upotrebe pametnih uređaja, uključujući pametne telefone, tablete i pametne kućne uređaje, što dovodi do povećanja potražnje za aplikacijama i uslugama koje se koriste na tim uređajima.
 • Razvoj novih tehnologija koje omogućavaju poboljšanje sigurnosti online aktivnosti, kao što su novi algoritmi za šifrovanje i tehnologije za prepoznavanje lažnih sadržaja.
 • Povećana upotreba tehnologije u obrazovanju, uključujući razvoj online kurseva i alata za poboljšanje učenja. Pogotovo se pokazalo za vrijeme Korone.
 • Razvoj tehnologija koje omogućavaju poboljšanje rada i komunikacije udaljenih timova, kao što su video konferencije i alati za online suradnju. Radim u jednom takvom timu “remotely” i vjerujte mi – alati su toliko optimizirani da imam dojam da sam u kancelariji 😂 Što ponekad zna biti naporno haha

  Toliko za danas – kako je bilo – i kako je u posljednjih par godina. Informatika je dinamična disciplina koja se stalno mijenja i razvija, tako da je važno biti upoznat sa najnovijim tehnologijama i trendovima.  Iako jako volim informatiku, a volim i da pišem – vjerujte mi da je naprosto nemoguće niti znati sve šta se dešava na polju informatike, niti je jednostavno obuhvatiti riječima i malim blogom poput mog toliko polje dešavanja ispratiti. Toliko za danas, ukoliko imate neku ideju o čemu bi voljeli da pišem – javite mi se!